Deze lasagne is ideaal als je glutenvrij eet of liever niet te veel granen wilt eten. Ik gebruik aardappelen in plaats van glutenvrije lasagne bladen, een goedkoper alternatief en minstens net zo lekker. Voor deze lasagne hoef je alleen de aardappelen even voor te koken, voor de rest komt er bijna geen koken aan te pas. Ook kun je met deze aardappel lasagne variรซren: voeg een laagje toe met gebakken champignons, plantaardig gehakt, gebakken uien of pesto. De bechamelsaus maakte ik van witte bonen en cashewnoten, op deze manier krijg je een heerlijke romige saus die toch gezond en voedzaam is.

Ik gebruikte voor deze lasagne de biologische groenten van BeterBio. De groenten zijn natuurlijk biologisch, worden thuis bezorgd en komen gewoon uit Nederland, ideaal!

Ingrediรซnten voor de aardappel lasagne:

voor 2 ร  3 personen:

  • 500 gram vastkokende aardappelen (ik gebruikte bio aardappelen mรฉt schil)
  • 2 blikjes tomatenblokjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kleine aubergine
  • 1/2 courgette
  • 1 handje verse basilicum
  • snufje chilipoeder
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 1 kleine eetlepel maizena of tapiocazetmeel
  • 200 gram witte bonen
  • 70 gram ongebrande cashewnoten (een uur van te voren even weken in warm water)
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • sap van 1/2 limoen
  • 50 ml rijstemelk

Benodigdheden: blender (of staafmixer) en een ovenschaalย 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190ยบ C

  1. Was de aardappelen en snijd ze in plakken.
  2. Kook de plakjes aardappel even beetgaar in een pannetje met water.
  3. Terwijl de aardappels koken meng je in een kom de twee blikjes tomatenblokjes met de tomatenpuree, Italiaanse kruiden, chilipoeder, kokosbloesemsuiker en 1 eetlepeltje maizena. Verwarm dit geheel even in een pannetje, wanneer het begint te koken zet je het vuur uit. (Als het goed is wordt de saus mooi dik wanneer het begint te pruttelen).ย 
  4. Snijd de aubergine in dunne plakken en de courgette in lange dunne stroken. (zie foto)
  5. Maak de bechamelsaus door de cashewnoten met de witte bonen, het limoensap, knoflookpoeder en rijstemelk te mixen in een blender. Dit kan eventueel ook met de staafmixer. Bewaar een paar cashewnoten voor bovenop de lasagne en breek die in kleine stukjes.
  6. Als de aardappelen beetgaar zijn giet je ze af en kunnen we de lasagne opbouwen in laagjes: (zie foto’s)
    1. tomatensaus
    2. laagje aardappel
    3. blaadjes basilicum
    4. courgette
    5. aubergine
    6. bechamelsaus
    7. tomatensaus
    8. aardappel
    9. blaadjes basilicum
    10. courgette
    11. aubergine
    12. tomatensaus
    13. bechamelsaus
    14. gebroken cashewnoten en Italiaanse kruiden
  7. Bak de lasagne in een voorverwarmde oven voor 45 tot 50 minuten. De lasagne is klaar als de groenten gaar zijn en de bovenkant mooi bruin kleurt. Eet smakelijk!

Variatietip:
Voor een bechamelsaus zonder noten vervang je de noten door 70 gram gekookte aardappel en voeg je een paar eetlepels edelgist toe.