Iedereen kent natuurlijk wel de klassieke aardappelsalade die vaak bij een barbecue gegeten wordt. Het leek mij leuk om daar een gezonde, plantaardige versie van te maken. Het resultaat is deze heerlijke salade met aardappel, borlottibonen en een romige dressing op basis van groente en cashewnoten. Ik maakte deze salade met verse borlottibonen van De Gezonde Apotheker. Ik had nog nooit eerder met verse bonen gekookt, maar ga dat zeker vaker doen. Het koken van verse bonen heeft toch iets, iets wat bonen uit een potje of blik niet hebben. Het doppen van verse bonen kost natuurlijk iets meer tijd, maar ik werd er wel helemaal zen van.

Dit soort salades zijn ideaal als je meer peulvruchten wilt eten. Peulvruchten zijn super gezond, ze bevatten veel eiwit (som zelfs meer dan een stukje vlees) en vezels en kunnen preventief werken bij allerlei ziekten, waaronder hart- en vaatziekten. Ook hebben peulvruchten ten opzichte van vlees een hele lage klimaatbelasting (een groot deel van de in Nederland verkrijgbare peulvruchten komt van eigen bodem) en bevatten ze geen verzadigd vet. Vervang je stukje vlees eens door een portie linzen of bonen en je doet je lichaam en het milieu een groot plezier!



Ingrediënten voor de aardappel-bonen salade met romige paprikasaus

voor 2 à 3 personen



 

romige paprikasaus

  • 2 puntpaprika’s
  • 60 gram cashewnoten
    (uurtje geweekt in warm water)
  • 1 teen knoflook
  • 10 gram dadel, ontpit
  • 1 bosui
  • 1 flinke hand verse basilicum
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 100 ml water of plantaardige melk

voor de salade

  • 750 gram vastkokende aardappelen met schil
  • 400 gram borlottibonen, gekookt
    (je kunt ook linzen of een andere boonsoort gebruiken)
  • 2 stengels bosui
  • 1 of 2 handjes cherry tomaatjes
  • eventueel 2 augurken, fijngesneden
  • sap van 1/2 citroen

Voor zelfgemaakte augurken kun je dit recept gebruiken

Zo maak je het

  1. Was de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes, schillen is niet nodig. Kook ze gaar in een grote pan met water.
  2. Maak de paprikasaus door alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine of blender te mengen (eventueel kan dit ook met staafmixer en mengbeker). Als de dressing een mooie romige structuur heeft is deze klaar.
  3. Snijd de bosui, augurk en tomaatjes in kleine stukjes.
  4. Als de aardappelen gaar zijn giet je deze af. Spoel ze even af met koud water, zo koelen de aardappelen snel af.
  5. Meng de aardappelen met de romige paprikasaus, de tomaatjes, bosui, stukjes augurk en het sap van 1/2 citroen. Breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Wil je een keer een twist aan deze salade geven, vervang de romige paprikasaus eens door deze pesto.