Sinds een paar weken staat er standaard een pot met zelfgemaakte granola in ons keukenkastje. Ik maakte dit eigenlijk nooit zelf, totdat mijn man op een avond zei: ‘ik heb zin in een koekje, iets knapperigs’. Koekjes hadden we niet in huis, dus ik bedacht deze snelle en simpele granola, die je gewoon maakt in de koekenpan. Het maken duurt al met al maar 5 tot 6 minuutjes en het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Granola’s met natuurlijke en biologische ingrediënten zijn best prijzig als je deze in de supermarkt koopt. Zelf granola maken kost eigenlijk geen moeite en je kunt zelf bepalen wat je er in stopt. Havermout, rozijnen, zonnebloempitten en kruiden, goedkope en gezonde ingrediënten.
Je kunt deze granola op verschillende manieren eten:
- met plantaardige yoghurt en fruit
- met alleen fruit (wat dacht je van warme stukjes appel met knapperige granola)
- als topping over bananenijs
- met plantaardige melk
- gewoon als tussendoortje met een paar extra noten
- maak er energieballetjes van. (Meng dadels en cacaopoeder in de blender of keukenmachine tot een pasta. Kneed er met de hand deze granola doorheen en vorm er balletjes van)
Ingrediënten voor de granola
- 180 gram havermout of havervlokken
- 50 gram zonnebloempitten
- 80 gram rozijnen
- 1 flinke theelepel kaneel
- 1/2 theelepel gember
- 1/2 theelepel kardemom
- 1 theelepel kokosolie
- 40 gram kokosbloesemsuiker
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een koekenpan en bak de granola 5 minuutjes op middelhoog vuur. Zorg dat alle ingrediënten goed gemengd worden in de pan. Blijf goed omscheppen met een spatel tijdens het bakken. De granola is klaar als de haver en zonnebloempitten mooi lichtbruin kleuren.
De granola wordt pas echt knapperig als deze afkoelt. Bewaar de granola na het afkoelen in een glazen pot met deksel.
Voeg ook vooral extra ingrediënten toe als je dat lekker vindt. Noten, gedroogde mango, geraspte kokos, gedroogde abrikozen, de opties zijn eindeloos.