Om mij heen merk ik dat veel mensen niet goed weten wat plantaardig eten precies in houdt. Vaak wordt er vanuit gegaan dat wij veel noten, vleesvervangers of tofu zouden eten. Dat kan natuurlijk, maar dat is bij ons niet het geval. Ik koop zo veel mogelijk “hele” producten, dat houdt in, groente, fruit, aardappelen, granen, en peulvruchten in hele vorm, zoals de natuur het bedoelt heeft. Jules en ik eten ook niet helemaal hetzelfde, ik houd ervan om veel fruit en iets meer rauw te eten,  terwijl Jules zijn dag begint met een warme kom havermout en boterhammen meeneemt naar zijn werk. Ik zeg dan ook altijd; eet vooral wat je lekker vindt en wat goed voelt en maak het niet te moeilijk. Eet ook vooral genoeg! Dierlijke producten zoals kaas en vlees bevatten in verhouding veel meer calorieën dan een aardappel of een stuk fruit, je kunt dus simpelweg meer eten (in volume dan) als je planteneter bent. Genoeg eten is ook ontzettend belangrijk als je je fit en energiek wilt voelen gedurende de dag, eet dus totdat je helemaal verzadigd bent en stop wanneer je vol zit.

Plantaardig eten: de wekelijkse boodschappen

Boodschappen die wij elke week in huis halen zijn; een hele doos bananen van 18 kilo, 5 kilo appelen (eens per twee weken), 4 kroppen sla, een grote zak aardappelen, en dit vullen we aan met groenten en fruit van het seizoen. Kruiden heb ik altijd in huis, net zoals rijst, lijnzaad, pasta, dadels, blikjes tomaat, meel, smaakmakers, broodbeleg enz. Op deze manier is plantaardig eten voor ons heel makkelijk en hoeven wij nauwelijks na te denken over wat we precies moeten inslaan. Vleesvervangers kopen wij heel af en toe, soms marineer ik mijn eigen tofu voor bij de bami, of koop ik een lekkere plantaardige burger. Ook kopen we bijna alles biologisch. Ik probeer hierbij wel op onze portemonnee te letten. Wij hebben bijvoorbeeld een deal gesloten met onze groenteboer. We kopen daar elke week onze bananen en appelen voor een vaste, lagere prijs. Ook krijgen we fruit wat niet meer helemaal ‘mooi’, of erg rijp is, voor een klein prijsje mee. Zo betalen wij erg weinig voor onze groente en fruit en steunen we de lokale groenteboer.

Eenvoudig plantaardig eten

Veel gerechten die wij eten zijn niet heel erg anders dan mensen die niet plantaardig eten. Wij eten ook gewoon nasi, bami, pasta, brood, stampotjes, gebakken aardappelen enz. Een goed gekruide nasi met lekker veel groente en een goede pindasaus is heerlijk! Of gebakken aardappelen met een lekkere salade en broccoli.

Maak je ook vooral niet druk om je eiwitbronnen. Alles bevat eiwit; Groenten, granen, aardappelen en zelfs fruit! (Bovendien doet teveel (dierlijk) eiwit meer kwaad dan goed in je lichaam. Dierlijk eiwit is erg verzurend en belastend voor de nieren).

Je hoeft je in de meeste gevallen helemaal geen zorgen te maken over een mogelijke eiwittekort, of tekorten aan belangrijke vitaminen en mineralen. Maar daarover vertel ik later deze week meer in deel 2 van dit artikel.