Vorig jaar hebben Jules (mijn man) en ik ons eerst huis gekocht. We hebben bewust gekozen voor een oud huis: we houden van sfeer en karakter. Het is een vrijstaand jaren’60 huis met een heerlijke tuin. Gelukkig zijn Jules en ik handig en houden we van klussen: dit is namelijk hard nodig. Het huis heeft nog deels enkelglas, is niet geïsoleerd, de keuken is bruin, de hal is bruin, de badkamer heeft bruine tegeltjes….je hebt er wel een beeld bij denk ik. De buitenkant van het huis hebben we als eerste aangepakt: de voegen hersteld, schoorstenen schoon, de tuin netjes enz. Het was vollop zomer toen we verhuisden, dus de binnenkant van het huis hebben we even voor lief genomen.

We zijn nog lang niet klaar, maar er zijn inmiddels wel wat klusjes afgrond, zoals het isoleren van het dak! Aangezien we alles zelf doen is dit best een klus geweest, maar wel een klus waar we erg trots op zijn! Volgende winter zitten wij er warmpjes bij. 

VRK-Isolatie

Aangezien we zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier willen doen, zijn we op zoek gegaan naar 100% duurzaam en natuurlijk isolatiemateriaal. Materiaal zonder al te veel giftige stoffen enz. Na lang zoeken kwamen we uit op isolatiemateriaal van gerecyclede jeans! Materiaal met een lage CO2 uitstoot, zonder giftige stofdeeltjes én het bleek ook nog eens heel goed voor de ruimte te zijn (het zorgt voor een juiste luchtvochtigheid en akoestiek). Win-win als je het mij vraagt.

Het bedrijf wat wij benaderd hebben voor de isolatie is: vrk-isolatie. We kozen voor Métisse isolatie, wat voor 90% bestaat uit gerecyclede katoenvezels. Oude kleding die verkregen wordt door inzameling en niet meer te gebruiken is, wordt vervezelt en verwerkt tot een hoogwaardig isolatieproduct. Van nature heeft katoen namelijk zeer goede isolerende eigenschappen, ideaal dus! 

De voordelen van gerecycled katoen op een rijtje:

  • veroorzaakt geen jeuk of irraties
  • hoge thermische isolatiewaarde
  • vormvast, flexibel en sterk
  • brandveilig
  • zorgt voor een goede akoestiek in een ruimte
  • hoge warmte-opslagcapaciteit
  • ecologisch (100% duurzaam)
  • 100% circulair
    (zorgt voor een goede lucht- en vochtcirculatie in een ruimte)

Het monteren

Het monteren hebben wij (of eigenlijk Jules) helemaal zelf gedaan. Ik heb gezorgd voor de broodnodige arbeidsvitamientjes tussen het klussen door. Jules heeft een prachtige houten constructie gemaakt voor de katoenen isolatie platen. De platen worden op hun plek gehouden door houten latten. De latten zitten geklemd tussen de dakbalken en een aluminum strip, en zitten niet vast met spijkers of schroeven (zie foto). Op deze manier kunnen de latten en het katoen eenvoudig weggehaald worden om ruimte te maken voor eventuele andere klusjes aan het dak (zonnepanelen bijvoorbeeld).

Omdat de katoenen panelen niet zorgen voor jeuk of irritaties is het erg prettig klussen! Sommige bouw- of klusmaterialen kunnen erg giftig/ongezond zijn: denk aan verf, glaswol enz. Er komen gevaarlijke dampen of kleine stofdeeltjes vrij die gemakkelijk je lichaam binnendringen. Wij hoefden ons hier gelukkig geen zorgen om te maken. Een huis vrij van schadelijke/chemische bouwmaterialen is een gezond huis, voor ons en het milieu! 

Zoals ik al zei zijn we nog lang niet klaar met klussen, maar we zijn goed op weg. Neem gerust even een kijkje op de website van VRK-isolatie als je geinteresseerd bent in milieuvriendelijk klussen. Ik houd jullie natuurlijk op de hoogte van al het klussen, en hoe wij dat op een verantwoorde, milieuvriendelijk én gezonde manier proberen te doen.