Als we denken aan gezondheid denken we al snel aan voeding. Voeding heeft ontzettend veel invloed op onze gezondheid en kan er zelfs voor zorgen dat we van ziekte genezen. Maar wat in mijn ogen net zo belangrijk is, is onze omgeving. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je in een omgeving leeft met veel chemicaliën heeft het nog weinig zin.

Toen ik aan mijn avontuur naar gezondheid begon ben ik ook naar mijn omgeving gaan kijken. Alle chemische, onnatuurlijke middelen zijn het huis uit gegaan: wasmiddel, afwasmiddel, allesreiniger, haarlak, deodorant, handzeep, shampoo, echt alles. Dat klinkt misschien radicaal, maar mijn lichaam had het zwaar en ik wilde niet dat mijn lichaam nog meer afval zou moeten verwerken. Alles wat je op je huid smeert kom in je bloedbaan terecht en chemische lucht adem je in. Geen fijn idee toch? Je lever is één van de belangrijkste organen en zorgt ervoor dat ons lichaam schoon blijft van binnen. Je kunt je voorstellen dat als je veel chemicaliën binnenkrijgt, dit een extra zware klus is voor je lever.

Welke verzorgingsproducten gebruik ik

Het fijne aan plantaardig eten is dat je letterlijk schoner wordt van binnen en dus ook minder producten nodig hebt. Ik moet er wel bij zeggen dat ik veel fruit en rauwe groenten eet, ik denk dat deze manier van eten ook een hoop doet! Sinds ik zo eet wordt mijn haar niet meer vet en was ik het 1x in de twee weken. De shampoo die ik dan gebruik is van het merk ‘Urtekram’, ik kan dit merk aan iedereen aanraden. Verder gebruik ik geen producten in mijn haar. Deodorant gebruik ik helemaal niet meer, ook geen natuurlijke variant. In plaats van maandverband en tampons gebruik ik een menstruatiecup. Een menstruatiecup is 100% natuurlijk en je bespaart een hoop afval.

Mijn make-up is heel erg simpel, een natuurlijke mascara en oogpotlood, dat is alles! Als je gezond eet straal je van binnenuit en heb je minder make-up nodig. Een fles olijfolie functioneert heel goed als make-up remover. Ik breng een beetje olijfolie aan op een watje en haal hiermee mijn make-up van mijn ogen af.

Onze vloeibare handzeep maak ik zelf, met zeepvlokken, water en essentiële olie. Ook hebben we altijd een natuurlijk zeepblok bij de gootsteen liggen.

Schoonmaakproducten

Schoonmaakproducten maak je heel makkelijk zelf. Mijn allesreiniger bijvoorbeeld, dat bestaat uit azijn, water en citroenolie (verwijdert ook kalk uit de badkamer). Ook mijn wasmiddel maak ik zelf, voor de bonte en witte was. Ik gebruik zeepvlokken van olijfzeep, met essentiële olie en wat water, dat is alles! Het recept voor het wasmiddel is als volgt:

  • 40 gram zeepvlokken
  • 40 gram soda (voor de witte was)
  • 2 1/2 liter water
  • 30 druppels etherische olie (ik gebruik lavendel).
    Meng alle ingrediënten en verwarm in een grote pan. Als het wasmiddel is afgekoeld voeg je de olie toe en schenk je het in een gebruikte wasmiddel fles.

Afwasmiddel is het enige product dat ik in de winkel koop. Er zijn gelukkig genoeg natuurlijke afwasmiddelen te vinden tegenwoordig. Ook gebruik afwasmiddel voor andere dingen. Ik meng afwasmiddel met lauwwarm water als ik de vloer ga dweilen en gebruik dit mengsel ook voor de ramen. Je hebt echt niet overal een speciaal schoonmaakmiddel voor nodig. Soda kun je trouwens ook overal voor gebruiken.

Het fijne aan deze manier van leven is dat je een hoop afval en geld bespaart. Een biologische fles wasmiddel is best prijzig en het is echt niet zoveel anders dan een zelfgemaakte versie. Misschien klinkt het allemaal als een hoop werk, maar dat valt echt wel mee. Ik fiets niet even snel naar de winkel als ik geen handzeep meer heb, maar zet een pannetje op het fornuis met zeepvlokken, water en etherische olie. Dit duurt misschien 5 minuutjes en daarna kunnen we weer een paar maanden vooruit.

Je moet het zien als een investering in jezelf en de aarde, die investering verdien je altijd terug 🙂