Sinterklaas is voorbij en de kerstdagen staan voor de deur. Dit betekent vooral een hoop gezelligheid, liefde en lekker eten. Voor veel mensen is dit echter ook een stressvolle periode. Veel ongezond en zwaar tafelen, veel drukte en we geven vaak iets te veel geld uit aan dingen die we misschien helemaal niet écht nodig hebben. Ik wil jullie graag vertellen hoe wij thuis kerst gaan vieren en hoe je de kerstdagen doorkomt als je aan het genezen bent. 

Waarom ik kies voor een gezonde kerst

Zoals jullie misschien wel weten ben ik een paar jaar geleden erg ziek geweest. Mijn darmen wekten niet en er was geen dokter die mij kon helpen. Sindsdien ben ik bezig met het zelf genezen van mijn darmen d.m.v. vooral fruit en groente. Inmiddels gaat het gelukkig stukken beter en ben ik vrij van ziekenhuisbezoekjes en medicatie. Het genezen van mijn darmen is geen snelle route geweest. Alles gaat met vallen en opstaan. Wil ik mijn darmen gezond houden, dan is het belangrijk dat ik blijf eten zoals ik nu doe: veel fruit, groente, glutenvrij, onbewerkt en altijd 100% plantaardig. Dit brengt soms uitdagingen met zich mee, die vooral tijdens de feestdagen lastig kunnen zijn. Alleen plantaardig eten is tijdens de feestdagen niet zo moeilijk. Dingen als patat, wijn, gefrituurde hapjes, broodjes, witbrood, chocola, te veel olie en vet, dit alles kun je nog steeds eten als je voor een plantaardig voedingspatroon kiest. En hoewel het geen ramp is om af en toe van dit soort lekkere dingen genieten, is het voor mijn darmen funest. ‘Consistency is key’ zeggen ze in het engels. Elke dag kiezen voor de dingen die mij helpen gezond te blijven, daarmee boek ik de grootste vooruitgang en uiteindelijk volledige genezing. 

Gezond eten tijdens de kerst, is dat niet saai? 

Als je mijn blog een beetje volgt weet je inmiddels vast wel dat er genoeg lekkers te maken valt met gezonde en plantaardige producten. Ook met kerst is dit heel goed te doen. Heerlijke taarten, muffins, toetjes, aardappel gerechten, alles kun je gezond maken. In mijn geval is gezond eten tijdens de kerst ook echt een hele bewuste en (inmiddels) makkelijke keuze. Ik wil me ook tijdens (en na) de kerst fijn en energiek voelen in mijn lichaam. Kerst draait natuurlijk niet alleen om eten, maar als je gezonde keuzes maakt voel je je gewoon zoveel beter. Minder stress, meer ontspanning en meer ruimte voor geluk en heerlijke wandelingen.

Toen ik begon aan mijn reis naar gezonde darmen vond ik het helemaal niet makkelijk om voor mijn lichaam de juiste keuzes te maken. Ik vond het verschrikkelijk dat ik geen boterham met pindakaas kon eten en mijn man wel. Maar tijd heelt een hoop en inmiddels ben ik oprecht blij met hoe ik eet en de keuzes die ik maak. Ik zag vanaf het begin vooruitgang en kon al snel mijn medicatie laten staan, dat geeft mij alle motivatie van de wereld. Ik heb een duidelijk doel: 100% gezonde darmen, en dat doel verlies ik ook tijdens de kerst niet uit het oog. 

Een gezonde kerst voor een gezonder milieu

Een gezonde kerst is meer dan alleen het eten. Ontspanning is heel erg belangrijk voor onze gezondheid. Als ik zie hoe de kerstgekte heeft toegeslagen in de meeste winkelcentra en supermarkten….dan slaak ik vaak even een zucht. We ‘moeten’ zoveel met kerst. Minder kopen met kerst is behalve minder stressvol voor onszelf ook erg goed voor het milieu. Neem een winkel als de Action bijvoorbeeld. Alles wordt in China geproduceerd, bevat veel plastic en veel dingen worden na één kerst weer weggegooid. Niet zo duurzaam natuurlijk. Probeer met kerst eens minder te kopen en laat alle goedkope frutseltjes staan. Knip bijvoorbeeld een paar mooie takken hulst af en maak daar een prachtige krans van. Of ga dennenappels verzamelen en doe deze in een mooie schaal met mos en lampjes. Dit levert ook nog eens een mooie boswandeling op. We moeten niet vergeten dat alles wat we écht nodig hebben er vaak al is. 

Plantaardig kerstvieren is ook een hele goede keuze als je iets voor het milieu wilt doen. Het eten van veel rollade, kip en andere vleesgerechten helpt onze aarde nou niet echt mee. De aarde warmt op en dat betekent dat de kans op een witte kerst steeds kleiner wordt….we moeten nu, meer dan ooit, goed voor onze aarde zorgen. Plantaardig eten verkleint je voetafdruk gigantisch, je bespaart ontzettend veel water en je CO2 uitstoot gaan ver naar beneden. Als je plantaardig eet bespaar je 850 kilo CO2 per jaar (als je 2 dagen in de week vlees eet is dit maar 130). Je kunt met kerst dus heel veel goeds doen als je dit jaar geen vlees op tafel zet. 

Een plantaardige en gezonde kerst, hoe doe ik dat? 

Vanaf morgen staat mijn blog in het teken van kerst. Ik zet meerdere kerst recepten online en deze vormen samen een heerlijk kerstmenu. Makkelijke recepten met ingrediënten die je in elke supermarkt kunt vinden. Ik hoop je hiermee te helpen en te laten zien dat een plantaardige kerst ontzettend leuk en lekker kan zijn. Van chocolade melk tot aardappeltoefjes, alles komt voorbij. 

Ook als je net als ik problemen met je gezondheid hebt (of gehad hebt), zijn deze kerstrecepten ideaal. Alle recepten zijn gezond, onbewerkt en doen ons lichaam goed. Ik hoop dat ik je hiermee kan helpen en dat we samen een gezonde en plantaardige kerst tegemoet gaan. 

Heel veel liefs van mij!