Plantaardige voeding is al ontzettend gezond, maar waarom dan ook nog rauw? 

 

Rauw voedsel is levend voedsel, voedsel wat nog alle vitaminen, mineralen en enzymen bevat. Het levert levende energie. Om voedsel te kunnen verteren heb je enzymen nodig. Als je voedsel kookt, gaan de enzymen kapot en moet je lichaam beroep doen op zijn eigen enzymen om voedsel te kunnen verteren. Natuurlijk kan ons lichaam dit, maar als je ziek bent of in een staat van slechte gezondheid kan het goed zijn om vaker iets rauw te eten. Dit kost je lichaam geen enzymen en zo blijft er meer energie over voor andere processen in ons lichaam.

Enzymen

De enzymen in voeding zijn ontzettend belangrijk zijn voor ons. Enzymen versterken je immuunsysteem, werken ontstekingsremmend en breken eiwitten af. Zo bevat komkommer het enzym erepsine. Erepsine helpt bij de afbraak van overtollig vet in de nieren. Bovendien helpen voedingsmiddelen met een hoog enzymgehalte bij de vertering van andere voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die dit doen zijn bananen (rijp!), mango’s, vijgen en rauwe honing. Specifiek voor mensen met slecht functionerende darmen kan rauwe voeding een uitkomst zijn, omdat het makkelijker te verteren is door de levende enzymen die het bevat.

Bleekselderij is bijvoorbeeld zo’n groente die je het beste rauw zou moeten eten. Bleekselderij bevat erg veel kalium, maar een groot deel hiervan gaat verloren als je bleekselderij kookt. Als je groenten rauw eet krijg je simpelweg dus meer vitaminen en mineralen binnen. Energie! Je kunt op een hele simpele manier rauwe voeding toevoegen aan je dag. Begin de dag eens met een smoothie, maak ’s middags een lekker sapje en voeg rauwkost toe aan je maaltijden.

Het boek Handboek Plantaardige- en Rauwe voeding, van Laurette van Slobbe, beschrijft heel goed wat rauw eten doet en waarom het zo goed is om plantaardig en/of rauw te eten. Ik raad je aan het boek eens te lezen. Nu ik meer rauwe voeding eet heb ik meer energie, een gladdere huid en een betere spijsvertering. Probeer het eens en kijk hoe je je voelt.