Toen ik te horen kreeg dat ik waarschijnlijk mijn hele leven medicatie voor mijn darmen nodig zou hebben, heb ik het roer omgegooid. Ik ben het op een natuurlijke manier gaan proberen, met groente en fruit. In dit artikel leg ik uit waarom fruit zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in het genezen van mijn lichaam en darmen.

De reis naar een gezond lichaam was alles behalve makkelijk, misschien wel het zwaarste wat ik ooit gedaan heb. Ik had afwijkende bloedsuikers, verkeerde bacteriën in mijn darmen, bijnieruitputting, oververmoeidheid, slapeloosheid, ontstoken darmen en mijn schildklier deed soms raar…..een hele waslijst! Fruit is essentieel geweest in mijn genezingsproces, maar zorgde in het begin ook voor heel veel klachten. Na het eten van maar 1 banaan gingen mijn bloedsuikers alle kanten op, blies mijn buik volledig op, werd ik misselijk, licht in mijn hoofd en had ik het gevoel even te moeten gaan liggen. Inmiddels is dit gelukkig anders en kan ik de hele dag fruit eten zonder vervelende bijwerkingen.

Waarom zoveel fruit?

Fruit is dé perfecte voeding voor het menselijk lichaam en is geen zware last voor onze spijsvertering. Fruit bevat belangrijke antioxidanten, vitaminen en mineralen die ervoor zorgen dat virussen en ziekten geen kans maken. Ik weet dat veel mensen fruit vermijden omdat het teveel suikers zou bevatten, maar natuurlijke suikers zijn nou juist zo essentieel! Al onze lichaamscellen (ook onze hersenen!) draaien op glucose, vandaar onze trek in zoetigheid. Fruitsuikers kun je niet vergelijken met geraffineerde suikers. Fruitsuikers komen samen met vitaminen, mineralen, water en vezels ons lichaam binnen. Ook kan ons lichaam de suikers uit fruit makkelijk omzetten in bruikbare energie, dit zorgt ervoor dat ons lichaam niet veel energie kwijt is aan het verteren van zware voeding, en energie over heeft om te genezen!

Ook word je van suiker (koolhydraten) niet dik! Als mensen het over koolhydraten hebben gaat het vaak over dingen als pizza, gebak, patatjes, chips enz. Deze producten bevatten vooral ontzettend veel vet. Mensen eten aardappelen met vlees en jus, pizza met kaas en salami, en gebak zit vol met ei, room en boter. Koolhydraten in de vorm van fruit, groente, granen, peulvruchten en aardappelen geven energie, zorgen voor een snelle verbranding en houden je lichaam gezond! Je kunt je voorstellen dat als je een dieet van veel eiwit en vet eet, je lichaam (en insuline) keihard moet werken om dat om te zetten in bruikbare suikers. Dit is voor je lichaam een moeizaam en ongezond proces.

Fruit en mijn bloedsuiker

Waar ik misschien wel de meeste vragen over krijg, is of ik geen hoge bloedsuikers heb als ik veel fruit eet. Het antwoord is: nee. Mijn bloedsuikers zijn nog nooit zo goed geweest. De slechtste bloedsuikers heb ik jaren geleden gehad toen ik ontzettend veel vet in de vorm van noten, zaden, avocado en olie at. Ik kon geen banaan of aardappel verdragen en mijn spijsvertering stond bijna helemaal stil. Vet vertraagt de spijsvertering ontzettend en maakt ons bloed dik. Vandaar dat we ons vaak sloom en vervelend vol voelen na een maaltijd met veel vet. Vooral de combinatie van koolhydraten én vet is een ramp. Je moet het zo zien: als je een slot in de deur wilt openen maar er zit kauwgom in het slot, dan past de sleutel niet en kan het slot niet open. Zo is het ook met onze cellen, suiker en insuline. Vet werkt als kauwgom en gaat om onze cellen heen zitten. Dit zorgt ervoor dat suiker niet de cel in kan, met als gevolg dat de bloedsuiker lang hoog blijft en ons lichaam veel insuline aan moet maken. Haal je het vet weg, kan insuline z’n werk doen en kunnen onze cellen zich voeden met suikers. Te veel vet is de boosdoener als het gaat om hoge en afwijkende bloedsuikers. Plantaardige vetten zijn natuurlijk ook gezond, maar zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van ongeraffineerde vetten en eet ze met mate. (Een lichaam dat hartstikke gezond is kan ook meer hebben dan een lichaam wat ziek is geweest en moet herstellen, in mijn geval moest ik de vetten helemaal schrappen).

Goed onderbouwde boeken die hierover schrijven zijn (stuk voor stuk aanraders!): 

Hoeveel fruit eet ik dan op een dag?

Meestal eet ik op een dag 9 à 10 bananen, veel bessen, zeewier, drink ik 1200 ml zelfgemaakt vruchtensap, 600 ml groentesap en kook ik s’ avonds soep met aardappelen en groente. Als ik tussendoor nog honger of trek heb eet ik een dadel of wat gedroogde abrikozen. Ik eet als ik honger heb en stop wanneer ik vol zit.

Sinds ik zoveel fruit eet werkt mijn schildklier weer normaal, heb ik geen slapeloosheid meer, zijn mijn darmen niet meer ontstoken, groeit mijn haar als kool, moet ik 2x in de week mijn nagels knippen, is mijn bloedsuiker helemaal stabiel, werken mijn bijnieren normaal en mijn hormonen zijn stabielere dan ooit! Ik heb bij de huisarts een paar keer mijn bloedsuiker laten testen en alle keren was deze helemaal goed. Ook mijn bloedwaarden zijn helemaal oké, de huisarts noemde het zelfs bovengemiddeld goed! 🙂 Toen ik begon met fruit eten was ik ontzettend sceptisch: hoe kan ik nou zoveel fruit eten als mijn bloedsuikers nu al afwijkend zijn? Maar toch kan het en ben ik me alleen maar beter en gezonder gaan voelen. Ik ben natuurlijk geen arts maar hoop dat ik vanuit mijn eigen ervaring toch iemand kan helpen.