Mijn haren, nu mooi gezond en dik, maar dit is niet altijd zo geweest. Op de foto hieronder kun je goed het verschil zien. Rechts is 8 jaar geleden en links is nu. Ik vertel je in dit artikel hoe ik mijn haren weer dik en glanzend heb gekregen (voeding, leefstijl, supplementen enz). Ik ben natuurlijk geen arts of voedingsdeskundige en vertel alles vanuit mijn eigen ervaring.

Toen

Ik begin even met een stukje geschiedenis, omdat ik denk dat dit van belang is. Vanaf mijn 14e tot en met mijn 25ste heb ik hele zieke darmen gehad en ik zat hierdoor slecht in mijn vel. Veel stress, sporten, te laag gewicht enz. Ik heb zelfs 9 maanden in een kliniek voor eetstoornissen gezeten omdat toen nog niet duidelijk was dat mijn darmen zo ziek waren. Al deze jaren van stress en ziekte zijn niet zo goed voor mijn haren geweest. Ik slikte toen ook al jaren de anticonceptiepil, wat denk ik ook niet veel goeds heeft gedaan. Een goede hormoonhuishouding is belangrijk voor je haren!

Rond mijn 26ste werd er een diagnose gesteld: SIBO en Colitis. Ik weigerde mijn hele leven medicatie te slikken en heb alles toen over een andere boeg gegooid. Ik at al 2 jaar vegan maar heb op mijn 26ste besloten een poos op alleen fruit te gaan leven. Geen arts was het hier mee eens, maar ik ben eigenwijs en ben diezelfde dag nog naar de supermarkt gegaan. Ik kocht een doos bananen van 18 kilo, zakken met appels, komkommers, wortelen, dadels enz. Ik begon met het maken van smoothies en sappen en de rest is geschiedenis. Mijn darmen zijn beter en beter gaan werken en ik ben sindsdien vrij van medicatie. Mijn bloedwaarden zijn perfect en mijn dagen staan niet langer in het teken van buikpijn en lamlendig voelen. Ik ben een ander en vooral gezond mens geworden.

Wat bracht mij op het idee om fruit te gaan eten?

Ik kwam op internet het youtube kanaal ‘highcarb health’ tegen. Een jongeman die zelf Colitis heeft gehad en helemaal is genezen door voornamelijk fruit te eten. Hij noemde het boek van David Klein “self healing Colitis and Crohn’s”. Ik heb dit boek gekocht en in één middag uitgelezen. Alles werd duidelijk en ik kreeg voor het eerst een beetje hoop.

Ook kwam ik de boeken tegen van Anthony William (Medical Medium). Ik las het boek ‘Life Changing Foods’ en ben dat boek samen met het boek van David Klein als leidraad gaan gebruiken voor mijn genezing.

Als je last hebt van je darmen of je worstelt met je gezondheid dat kan ik het boek van David Klein zeker aanraden! Ook de boeken van Anthony William geven veel inzicht in wat er zich in je lichaam afspeelt en hoe je voeding gericht kunt inzetten. Genezing is mogelijk! 

 

 

Wat eet ik nu?

Een dag voor mij begint met een groot glas sap van komkommer en bleekselderij. Ik drink gedurende de dag smoothies, sapjes en eet vaak een lekkere fruitsalade (veel rauwe voeding). Bananen vormen de basis van mijn voedingspatroon. In het boek van David Klein leerde ik dat rijpe bananen nummer 1 zijn als het gaat om het helen van de darmen. Ze bevatten zachte vezels, veel vitaminen, mineralen en voeden de goede bacteriën in de darm. In de avond bestaat de maaltijd voor mij uit zoete aardappel, aardappel en groenten uit het seizoen. Ik eet geen gluten, soja, en olie. Granen en bonen eet ik sporadisch/af en toe en ik eet niet veel vet in de vorm van noten en avocado’s. Soms maak ik bananenbrood met boekweit- en amandelmeel of ik bak heerlijke glutenvrije pannenboeken. Ik eet met de seizoenen mee: in de zomer veel perziken, aardbeien, bessen, meloenen en in de winter geniet ik van al het heerlijke citrusfruit en eet ik meer dadels. In de jaren dat ik zoveel fruit eet heb ik regelmatig mijn bloedwaarden laten checken, mijn waarden zijn elke keer weer uitstekend. Mijn bloedsuiker is helemaal stabiel, hormonen werken fantastisch en mijn energie is hoog.

Voordat ik aan al dat fruit begon was ik al 2 jaar vegan. Ik at veel boekweit, glutenvrije pasta, groente maar geen fruit. Het advies van verschillende diëtisten was altijd om niet veel fruit te eten. Dit zou de conditie van mijn darmen verslechteren en zorgen voor een schimmelovergroei. Nu, vele jaren en bananen later, hebben mijn darmen (en ook mijn haar) een ware transformatie ondergaan! Onze buitenkant is een reflectie van onze binnenkant. Een gezonde binnenkant = een mooie buitenkant!

Bijnieruitputting (andrenal fatique) en onze haren

In de boeken van Anthony William leerde ik dat er zoiets bestaat als bijnieruitputting. Bijnieruitputting ontstaat door veel stress, slechte voeding, ziekte, koffie en andere stimulerende middelen, veel medicatie enz. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor een goede hormoonhuishouding, goede stresslevels (cortisol), en onze algehele energie. Bijniernuitputting heeft ook veel invloed om onze haren! Denk aan doffe en broze haren of haaruitval. Al die jaren van ziek zijn, weinig energie, veel hardlopen, anticonceptie pil, koffie drinken, te weinig eten en medicijnen hebben mijn bijnieren niet veel goeds gedaan. Mijn haren waren hier een weerspiegeling van. Lees hier meer over bijnieruitputting.

Symptomen van bijnieruitputting zijn:

  • de hele dag door moe en lusteloos.
  • ’s avond moe zijn maar niet kunnen slapen.
  • moe zijn na een nacht slapen.
  • snel zweten, ook als je lichte inspanning verricht.
  • veel dorst en drinken lijkt niet te helpen.
  • soms wat wazig zijn en moeite hebben met focussen.
  • slechte spijsvertering en slecht werkende darmen.
  • veel zin in stimulerende voeding: koffie, chocola, geraffineerde suikers en vet. 

Snelle suikers uit fruit zijn ontzettend belangrijk voor mij geweest. Anthony William benadrukt in zijn boeken hoe belangrijk fruit is voor het helen van bijnieruitputting! Door veel simpele suikers uit fruit te eten hoefde mijn lichaam niet hard te werken en kon het de suikers direct gebruiken = ENERGIE! Al onze cellen in ons lichaam hebben glucose nodig als brandstof, koolhydraten zijn essentieel! Onze schildklier en hersenen kunnen niet zonder. Wij mensen zijn niet voor niets zoetekauwen.

Natuurlijk zijn complexe koolhydraten uit bonen, granen, groenten ook hartstikke gezond voor ons! Maar in mijn geval, als het gaat om ziekte en chronische vermoeidheid, heeft fruit echt het verschil gemaakt.  

Water

Water is ontzettend belangrijk voor onze haren! Ik drink veel water, meer dan dat ik ooit gedaan heb. Natuurlijk krijg ik ook veel water binnen door al dat fruit, maar ik drink ook gewoon mijn glazen water uit de kraan. Haaruitval en dof haar kan een symptoom zijn van te weinig water drinken. Houd je niet van water, meng dan wat citroensap of een scheutje vers vruchtensap door je water heen.

Stress

Je lichaam continu blootstellen aan veel stress is niet zo goed voor je algehele energie en je haren. Ik heb in het verleden veel marathons gelopen, gaf les in de sportschool en probeerde ook nog eens mijn vwo te halen. Ik stond onder zoveel spanningen en stress. Tegenwoordig doe ik het rustiger aan. Ik beoefen rustige vormen van yoga, krachttraining en ik wandel. Rust is heel belangrijk voor onze gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Slaap

Slapen is zo belangrijk! Ik kruip elke avond voor 10 uur onder de dekens en zorg dat ik minstens 8 tot 9 uur slaap. Slaap is belangrijk als je last hebt van bijnieruitputting of chronische vermoeidheid. Genoeg slaap draagt bij aan een goede gezondheid en dus ook de kwaliteit van onze haren!

Supplementen

De enige supplementen die ik gebruik zijn B12, D, Jodium, Zink en Elementair Multi-trace. Dat laatste zijn wat essentieel mineralen zoals chroom en selenium. Jodium heeft voor mij écht een verschil gemaakt. Sinds ik jodium gebruik heb ik veel meer energie en merk ik duidelijk verschil in groei van haren en nagels.

Alles op een rij

Hier nog even alle dingen op een rij waarvan ik denk dat ze hebben bijgedragen aan mijn dikke haren.

– het eten van heel veel fruit en koolhydraten!!!
– het eten van een 100% plantaardig voedingspatroon (grotendeels rauw)
– het drinken van veel water
– ik drink geen koffie en eet geen chocola (geen stimulerende stofjes)
– het drinken van elke dag 1 groot glas groentesap
– supplementeren met jodium
– haar niet vaker dan 1x per week wassen
– een natuurlijke en biologische shampoo (Ik gebruik shampoo van het merk Urtekram)
– het genezen van bijnieruitputting en chronische vermoeidheid
– genoeg slaap!
– ik ben gestopt met het vele hardlopen (cardio) en doe nu aan yoga en lichte vormen van krachttraining.
– stoppen met anticonceptiepil en andere vormen van hormonen
– een dieet laag in vet!
– glutenvrij eten
– altijd eten wanneer ik honger heb (genoeg calorieën!)
– ik verf mijn haren nooit!

Schoonheid zit binnenin. Als het gaat om dikke en glanzende haren denk ik dat er veel factoren zijn die hieraan bijdragen. Er is niet één middeltje dat meteen zorgt voor een dikke bos haren. Ook is er geen snelle oplossing, zoiets kost tijd! Ik heb voor mijn haren geen speciale middeltjes gebruikt, geen rare shampoos, dure maskertjes enz. Door mijn voeding en leefstijl te veranderen heb ik dikke haren gekregen, heb ik mijn darmen genezen en ben ik niet meer depressief. Voeding is alles. Ga meer fruit eten en eet zoveel mogelijk ‘whole foods’ (onbewerkte voedingsmiddelen) en plantaardig. Als je hier nog vragen over hebt, laat ze gerust hieronder achter, dan beantwoord ik ze meteen. Liefs!