In mijn reis naar een gezond lichaam heb ik voeding ingezet als mijn medicijn. Het eten van veel fruit en groente in het algemeen kan wonderen verrichten, maar er zijn een paar bijzondere voedingsmiddelen die echt het verschil kunnen maken. Ik heb het dan over: wilde bosbessen. Wilde bosbessen groeien vooral in Scandinavie, diep in de bossen en laag bij de grond. Ik ga elk jaar naar Zweden in de zomer en pluk de bessen in de bossen rondom ons huisje. Het voelt ontzettend bijzonder en soms zelfs een beetje magisch om deze bessen te kunnen plukken, zo uit de natuur. Natuurlijk nemen we zoveel mogelijk bessen mee naar huis. Op de achterbank van de auto houden ze de reis nèt vol. Eenmaal thuis wassen we de bessen en gaan ze direct de vriezer in.

Wilde bosbessen zijn de krachtigste bessen die er bestaan. Ik ben wilde bosbessen dagelijks gaan gebruiken na het lezen van het boek ‘Life-changing foods’ van Anthony William. Hij schrijft over de eigenschappen van groente en fruit en wat ze voor je lichaam kunnen doen. Over wilde bosbessen schrijft hij:

‘ Wild blueberries are the most powerful brain food in existence, the most potent prebiotic there is, and a star at restoring the liver. Essentially, this fruit offers a benefit unobtainable from any other source for every part of the body. There is not a cancer that wild blueberries cannot prevent, nor a disease known to humankind that wild blueberries do not protect you from’ 

Verwar de kracht van wilde bosbessen niet met de gewone blauwe bessen die je in de supermarkt kunt kopen. Wilde bosbessen groeien al duizenden jaren in de bossen van Scandinavië en hebben zich aangepast aan het klimaat gedurende de millennia. Het zijn ontzettend krachtige plantjes met uitzonderlijke eigenschappen. De gekweekte bessen zijn natuurlijk ook erg gezond, maar als het gaat om de geneeskrachtige werking, dan winnen de wilde (bos)bessen met gemak. Wilde bosbessen beschermen tegen kanker, verwijderen zware metalen en gifstoffen, bevatten een hoge dosis antioxidanten, werken geweldig voor onze hersenen, hebben een prebiotische werking en herstellen de lever.

Er zijn ontzettend veel manieren om wilde bosbessen aan je eetpatroon toe te voegen. Mijn favoriete manier is toch wel de smoothie. Door de bessen niet te verhitten behouden ze hun eigenschappen, vitaminen, mineralen en enzymen. Het voordeel van een smoothie is ook, dat je helende voedingsmiddelen kunt combineren. Ik combineer mijn wilde bessen vaak met dadels en bananen. Bananen en dadels voeden de goede bacteriën in onze darmen en gaan virussen tegen. Zo maak je in een handomdraai een helende smoothie, die ook nog eens fantastisch smaakt.

Mijn favoriete smoothie met wilde bessen:

  • 3 bananen
  • 2 medjoul dadels
  • 1 flinke hand wilde bosbessen 

Het vinden van wilde bosbessen in de supermarkt kan best kan best lastig zijn. Ik heb ze nog nooit in een reguliere supermarkt kunnen vinden. Alleen sommige biologische winkels hebben wilde bosbessen in het vriesschap liggen. Een andere oplossing is, gedroogde wilde bessen. Berryconcept is een bedrijf in Nederland dat wilde bessen verkoopt, gedroogd of in poedervorm. Het zijn 100% biologische, rauwe, wilde bessen uit Finland. In Finland vormen een ideaal klimaat, geschikte grondsoort en bovenal zuivere lucht de meest ideale natuurlijke condities voor wilde bessen. Deze bessen bevatten dus de helende eigenschappen en zijn heerlijk door smoothies, yoghurt of havermout.

Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het eten van wilde bosbessen positief kan bijdragen aan je gezondheid. Ga vooral een keer naar Scandinavie om je eigen bessen te plukken en lees eens het boek van Anthony William.