In deel 1 heb ik het gehad over onze boodschappen, wat wij graag eten en hoe we dat precies doen. In dit deel hier ga ik meer in op de vitaminen, gezondheid, vragen en vooroordelen die mensen vaak hebben rondom plantaardig eten.

Toen ik begon met plantaardig eten hadden mensen veel vragen en waren een beetje sceptisch. Krijg je geen eiwittekort? Hoe zit dat met vitamine b12 en calcium? Ik heb mij daar niet te druk over gemaakt. Voor mij voelde plantaardig eten met meest natuurlijk en logisch, dat gevoel was voor mij genoeg en daar durfde ik op te vertrouwen. Plantaardig eten bevat zoveel kleuren, geuren en smaken, eigenlijk is alles lekker. Ik geloof er ook in dat moeder natuur het zo bedacht heeft. Een appel bijvoorbeeld, als de appel aan de boom hangt verovert hij ons als het ware met zijn kleur en zoete geur. Iedereen wordt blij van een prachtig gevulde fruitschaal op tafel. Het kan niet anders dan dat dit goed en gezond voor ons is. Vlees heeft op mij niet deze aantrekkingskracht en dat maakt dat voor mij de keuze niet zo moeilijk is geweest.

 

Ik eet al 4 jaar lang plantaardig en heb alleen maar voordelen ondervonden. Ik eet waar ik zin in heb, eet veel groente, fruit en weinig bewerkte voedingsmiddelen. Eten zoals moeder natuur het bedoeld heeft. Ik zal hieronder even kort antwoord geven op een aantal vragen/dilemma’s waar mensen mee zitten als ze overwegen om plantaardig te gaan eten.

  • Omega 3
    Plantaardige bronnen van omega 3 zijn chiazaad, lijnzaad, en hennepzaad. Deze zaden zijn heerlijk in smoothies of over je ontbijtje. De meeste mensen eten vis voor hun omega drie, maar wist je dat vis alleen omega 3 bevat omdat ze algen eten. Mocht je toch omega 3 bij willen slikken, koop dan capsules met algen-olie en sla de vis over! Ook donkergroene bladgroente en zeewieren bevatten ontzettend veel omega 3 vetzuren.
  • Vitamine B12
    B12 zit in vlees noch planten, het zijn bacteriΓ«n die de aanmaak van vitamine b12 in ons eigen lichaam bevorderen, we maken het dus zelf aan! Deze bacteriΓ«n vind je vooral op oppervlakte water, in de grond en in darmen van dieren. Maar omdat de mens tegenwoordig erg hygiΓ«nisch leeft, komen we niet zo vaak meer in aanraking met deze bacterie, daarom slikken wij af en toe wel b12 bij. (vlees bevat alleen b12 omdat het wordt toegevoegd aan veevoer)
  • Vitamine D
    Vitamine D halen we natuurijk uit de zon! Helaas wonen wij niet in de tropen dus slikken wij wel vitamine D bij in de wintermaanden.
  • Calcium
    Calcium zit in bijna alle planten. In sommige voedingsmiddelen iets meer, andere iets minder. Goede bronnen zijn; broccoli, sesamzaad, boekweit, tofoe, peulvruchten, bladgroenten (boerenkool), en veel plantaardige melksoorten bevatten toegevoegd calcium. Ook bevatten bijna alle fruitsoorten in kleinere hoeveelheden calcium, waarvan sinaasappels het meeste calcium bevatten. De meeste mensen drinken koemelk om aan hun calcium te komen, maar dit is helemaal niet zo gezond voor ons, zuivel is verzurend en bevordert ziekte en ontstekingen. Koemelk is voor kalfjes en is precies afgestemd op de koe, niet op ons mensen dus.

 

Doe ook vooral je eigen research. Ik heb toen ik begon met plantaardig eten veel goed onderbouwde en wetenschappelijke boeken gelezen en heb hierdoor echt geleerd waarom het eten van planten het meest gezonde en natuurlijke is:

  • The China Study van T. Colin Campbell
  • Handboek plantaardig- en rauwe voeding van Laurette van Slobbe
  • How Not To Die van Gene Stone en Michael Greger

Goede documentaires die je zou kunnen kijken zijn:

  • Forks over Knives
  • What the Health
    (deze staan beide op Netflix)

Maak je dus vooral geen zorgen en eet voldoende en gevarieerd, dan kom je niks tekort! Zoals ik al zei, ik heb alleen maar voordelen ondervonden. Mijn bloedwaarden zijn perfect en zelfs beter dan ze ooit zijn geweest. Ik vind het nog steeds raar, dat wanneer ik vertel dat ik plantaardig eet, en fruit en groente de basis is, mensen zich zorgen maken. Echter, de gemiddelde Nederlander komt soms niet eens aan twee stuks fruit en 250 gram groente per dag. Moeten we ons daar geen zorgen om maken?