De laatste twee weken stond mijn blog even op een laag pitje omdat het lichamelijk niet zo goed ging. Mijn darmen werkten even niet mee. Ik wil dit graag met jullie delen en hoop mensen te kunnen helpen die hetzelfde meemaken. De reden dat ik ben begonnen met plantaardig eten is mijn gezondheid. Ik ben helaas niet gezegend met goed functionerende darmen en dit heeft in het verleden tot een hoop problemen geleidt. De klachten die ik had waren:

 • slaapwandelen en nachtmerries
 • schimmel in mijn darmen
 • jeukende huid
 • pijn in mijn gewrichten
 • haaruitval
 • extreme vermoeidheid
 • huilbuien
 • hevige constipatie
 • bloedende darmwand
 • niet meer menstrueren en hormoonproblemen
 • ontstoken darmen
 • luie maag/darmen
 • wazig/slecht zien
 • vocht vasthouden
 • misselijkheid
 • schildklierproblemen
 • eetproblemen

Ik heb al sinds mijn 12e jaar spijsverteringsproblemen. Ik weet niet anders dan dat ik mij rot voelde als ik at. Ik had buikpijn, een jeukende huid en soms barste ik na het eten van boterhammen in tranen uit. Ik voelde me labiel en niet mijzelf. Uiteindelijk hebben alle klachten die ik had geleidt tot flink ondergewicht en heb ik mij op moeten laten nemen in een kliniek gespecialiseerd in eetstoornissen. Ook tijdens mijn verblijf daar deden mijn darmen het niet. Ik moest flink aan de laxeermiddelen en zag regelmatig een specialist in het ziekenhuis. Na een darmonderzoek was vaak de conclusie dat mijn darmwand geïrriteerd was en ik prikkelbare darmen had. That’s it. Het advies was om mijn hele leven medicijnen te slikken en een weg te vinden die voor mij dragelijk zou zijn.

Laxeermiddelen zijn natuurlijk niet het beste voor je darmen. Ze kunnen verlichting bieden maar op lange termijn zorgen ze voor veel problemen. Ik wilde het graag op een meer natuurlijke manier doen. Na mijn verblijf in de kliniek ben ik bij meerdere natuurdiëtisten langs geweest. Na de afspraken met de diëtiste kwamen we erachter dat ik een flinke candida overgroei in mijn darmen had en mijn lever niet goed functioneerde.  Ook dachten ze aan een fructose allergie omdat ik zo misselijk werd van fruit. Ik ben toen begonnen met het eten van boekweit, haver, zacht gestoomde groenten en moest mijn fruit minderen tot 1 stuk per dag. Ik hoopte dat dit zou helpen, maar tevergeefs. Mijn darmen gingen zelfs achteruit en ik had dagelijks klysma’s en zware laxeermiddelen nodig. Uiteindelijk was sondevoeding en Nutridrink de enige oplossing en heb ik dit een paar maanden gebruikt.

Op mijn 24ste heb ik een echt dieptepunt gehad. Zowel lichamelijk als psychisch. Ik kon niks meer verteren en was de wanhoop nabij. Ik moest veel overgeven, was moe, had extreme dorst en sliep veel. Door de extreme dorst dronk ik ontzettend veel, niet wetende dat mijn nieren dit vocht niet konden verwerken. Ik ben toen in twee dagen 20 kilo vocht gaan vasthouden. Ik kon mijn kleding niet meer aan, had dikke enkels, hartkloppingen, nierproblemen, een dik gezicht en had enorme pijn. Hoe kwam dit? De huisarts wist er geen raad mee en ook in het ziekenhuis wisten de artsen niet wat ze moesten doen. Mijn bloedwaarden waren goed, dus ze konden niet veel meer doen dan mij naar huis sturen. Er werd door de huisarts een plan opgesteld om mij te helpen. Ik zou voor de 2e keer naar een eetstoornis kliniek gaan omdat ze hier de tijd hadden om te monitoren wat er met mijn lichaam aan de hand was. Ik moest elke dag bijhouden hoeveel ik plaste, hoe mijn ontlasting eruit zag en mijn klachten opschrijven. Ik heb dit elke dag gedaan in de hoop dat er dan actie ondernomen zou worden. Ik plaste maar 1 of 2 keer op een dag en kon het water wat ik dronk niet goed kwijt ondanks de plaspillen die ik nam. De opname in de kliniek heeft uiteindelijk 3 maanden geduurd. ik ben er lichamelijk niks mee opgeschoten maar heb wel super leuke meiden leren kennen.

 

Daar zat ik dan thuis, met nog steeds 20 kilo vocht en een lichaam dat slecht functioneerde. Ik kon de energie soms niet meer opbrengen en dacht bij mezelf, ik moet dit anders doen. Ik had op internet gezien dat mensen Chrohn, Colitis of andere darmproblemen en ziekten genazen door fruit te eten. Er zijn twee boeken die mij enorm geholpen hebben in het maken van deze stap. Het boek “Self healing Colitis and Chrohns” van David Klein en “Medical Medium Life-changing foods” van Anthony William. Deze boeken helpen mensen van over de hele wereld en raden een eetpatroon aan van vooral groente en fruit. Ook vertellen de boeken wat er gaande is in je lichaam en wat fruit en groente doet voor je lijf. Ik had niks te verliezen en ben naar de supermarkt gegaan. Ik heb een doos bananen gekocht, sinaasappelen, appelen, dadels en ben fruit gaan eten. Ik begon met het maken van smoothies en groene sapjes. In het begin was dit even lastig, mijn buik moest erg wennen. Maar na een week begon ik te plassen en mijn darmen werkten zowaar een klein beetje! Ik had zelfs een beetje energie na het drinken van een smoothie en begon hoop te krijgen. Door het drinken van smoothies en sap verloor ik langzaam het vocht, mijn haar stopte met uitvallen, mijn nagels werden sterker, ik sliep beter, had minder pijn, mijn nierproblemen verdwenen, en ik begon plezier te krijgen in eten.

Tot op de dag van vandaag eet ik nog steeds hoofdzakelijk fruit en groente, met af en toe wat gekookte knollen of soep. Ik zit niet meer lange periodes aan medicatie en houdt geen vocht meer vast. Mijn darmen zijn nog niet in topkwaliteit maar daar ben ik hard mee bezig. Ik wil jullie graag meenemen in mijn reis naar een gezond lichaam. Er is hoop voor mensen met Chrohn, Colitis, prikkelbare darmen of andere aandoeningen. Voeding is alles. Groente en fruit geeft je energie en heelt 🙂