Wij proberen thuis zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke materialen en middelen. Producten die goed zijn voor onszelf en het milieu. Natuurlijke verf op de muren, gerecycled katoen als isolatie materiaal en zelfgemaakte schoonmaak- en verzorgingsmiddelen. Gezond leven is meer dan voeding alleen. Ik schreef hier al eerder een uitgebreid artikel over, hierin vind je ook het recept voor mijn wasmiddel (klik hier voor dat artikel).

Gisteren plaatste ik op instagram een foto van mijn zelfgemaakte handzeep en afwasmiddel. Naar aanleiding van de vele vragen die ik hierover kreeg heb ik het recept helemaal voor jullie uitgeschreven. Zelf zeep maken heeft zoveel voordelen: het is goedkoper, gezonder, beter voor het milieu en je handen drogen er niet van uit. Denk ook aan al het verpakkingsmateriaal (plastic) dat je bespaart! Ik hoop dat je deze zeep gaat maken, laat me weten hoe het bevalt!

De zeepvlokken voor het recept kun je o.a. hier bestellen:

Kijk ook eens bij een goede biologische supermarkt, soms vind je daar ook grote zakken met goede kwaliteit zeepvlokken. 

Ingrediënten voor de handzeep en het afwasmiddel

 

Dit recept is genoeg voor 2 flesjes handzeep en 1 fles afwasmiddel. Als je minder wilt maken pas je het recept gewoon aan, zolang de verhoudingen maar kloppen. 

  • 60 gram zeepvlokken
  • 1 liter water
  • 20 druppels etherische olien

Je kunt voor de zeep allerlei geuren gebruiken. Ik zelf gebruik vaak lavendel, maar dennen of citroen is ook heerlijk. Experimenteer en gebruik wat jij het lekkerst vindt. De etherische olie koop ik vaak bij Holland & Barret (voorheen De Tuinen). Vaak hebben zij goede acties, zoals tweede gratis of tweede voor de halve prijs.

Zo maak je het

  1. Verwarm een liter water in een pan. Als het water kookt voeg je de zeepvlokken toe en draai je het vuur heel zacht. Roer alles goed door zodat de zeepvlokken helemaal oplossen.
  2. Als alles opgelost is doe je vuur uit en giet je het mengsel in een bakje of kom om af te koelen. Zolang het zeepmengsel warm is blijft het transparant en erg vloeibaar. Het begint pas echt op een dikkere zeep te lijken als het helemaal is afgekoeld. Je kunt de zeep af laten koelen op het aanrecht, of zet het een paar uur in de koelkast.
  3. Als het afgekoeld is zul je merken dat de zeep helemaal dik is geworden, een soort pudding. Om hier een egale vloeibare zeep van te maken heb je een staafmixer nodig. Voeg voordat je alles gaat mixen 20 druppels etherische olie toe. Mix het vervolgens tot een vloeibare witte zeep.
  4. Giet de zeep in een mooie fles en de zeep is klaar voor gebruik!